Naselje Tesla; Pančevo, 2022. godina;

Naselje Tesla koje ime duguje američkom naučniku srpskog porekla, rođenom na teritoriji današnje Hrvatske, i po njemu nazvanoj fabrici sijalica koja je bila ponos SFRJ, danas se suočava sa problemom koji postaje sve aktuelniji u našoj zemlji – borbi protiv građevinskih investitora koji svojim delovanjem narušavaju izgled, ali samim tim i funkcionalnost i kvalitet života stanovnika tog naselja.

Čuli smo  da je Pančevo postalo omiljeno destinacija za preseljenje i život, uglavnom, mladih porodica iz pretrpanog beograda. Ne samo niže cene stanova,već mirniji i čovekomerniji grad u blizini, manje stresan,  mnogo sigurniji i humaniji za dorastanje dece su neki od uporednih prednosti ovog južnobanatskog grada. Na sreću, Tesla nije žrtva arhitektonskog brutalizma i mnogo je humaniji od beogradske spavaonice. Oplemenjen je prostranim zelenim parkovskim površinama, niskim i visokim rastinjem, uređenim stazama i uličicama unutar njega, dovoljno uređen i ugodan deo grada za život da svojim stanovnicima pruži osećaj pripadnosti i ponosa.

Inicijativa Odbranimo Teslu je pod svoje okrilje okupila ljude najrazličitijih slojeva – vzanatlije, slikare, arhitekte, programere, radnike… Jedan od njih Danilovo Jovanov, koji je čitav život proveo u najzelenijem naelju Pančeva, je za atak investitora, preko gradske uprave, saznao po objavljivanju Plana deteljane regulacije naselja od aktivistkinje iz susedne zgrade, koja je nakon javnog uvida u Plan zgradu izlepila zgradu flajerima, pokaušavajući da uzbuni komšije. Znao je da se nešto mora preduzeti.  

Bulevar koji vas uvodi iz centra Pančeva u naselje Tesla je oplemnjen platanima, širokih krošnji, koji ne deluju samo estetski već su prirodni bedem naselja od buke i aerozagađenja koja emituju brojna vozila. Prilikom gradnje modernog tržnog centra, na mestu nekada industrijske zone, preko puta prvih stambenih zgrada u Tesli, isećena su brojna stabla. Ona, koja su ostala uz sam  kolovoz, su zato dragocenija. Jedno je ipak posečeno, onda kada je neko pomislio da bi i pored širokog i za potrebe posetilaca šoping mola, sasvim  dovoljnog  prilaza, trebalo napraviti još jedan. Uvek budni momci i devojke iz Inicijative su hitro reagovali i zaustavili novi platanocid.

Uticaj Inicijative je  znatno širi od Tesle, zato angažman nisu sveli na svoje najuže okruženje. Zbog primetnog ataka tajkunskog kapitala na arhitektonske simbole Pančeva i identitet grada Inicjativa je izašla iz svog naselja.

Svi aktivisti Inicijative i i ogromna većina komšija su uvereni da je njihova borba za naselje protiv ideje da postane plen gramzivih investitora. potpuno ispravna. Čak i odbornici vladajuće partije u gradskoj Skupštini, koji žive u Tesli, su protiv novog detaljnog plana, iako to još uvek javno ne smeju da saopšte tvrde borci iz pančevačkg Košutnjaka. Ni masovnost, ni to što je stručna javnost i zakon na njihovoj strani ne garncija da će se odupreti finansijakim i političkim moćnicima. To što veliki broj dosada neaktivnih građana uestvuje i doprinosi očuvnju tesle, kod aktivista budi optimizam iveru da je moguće ostvariti cilj.

Celu epizodu možete pogledati na ovom linku.

Izbornik