Film Dejana Zorića i našeg sugrađanina Matije Glušćevića pod nazivom „Da li ste videli ovu ženu“, biće predstavljen pred požeškom publikom 15. januara u sali Sportsko-kulturnog centra u Požegi. Film je imao svetsku premijeru na festivalu u Veneciji nakon kog je proglašen za najbolji na Festivalu autorskog filma u Beogradu, a nagradu za najbolju režiju nedavno je izborio i u Bankoku.

Glavnu ulogu u filmu, koji donosi tri različite priče jedne sredovečne žene, tumači hrvatska glumica Ksenija Marinković. Iako nema konkretnih dodirnih tačaka sa njima, početnu inspiraciju za film autori su pronašli u svojim majkama, kaže režiser Matija Glušćević. Sa druge strane film govori o svima koji se još traže i bave pitanjem svog identiteta.

Film jeste sačinjen iz tri segmenta, ali na kraju se zapravo može posmatrati kao jedna celina, ima neku zajedničku nit, a to je ta sredovečna žena i sudbina tih sredovečnih žena koja sve to uvezuje. Jeste da smo mi pričali da su nama naše majke inspiracija, sad nema veze ovaj film sa našim majkama, to je samo bila neka početna ideja. Ono što je važno jeste da smo mi sebe ugrađivali i u taj film i u taj lik glavne junakinje Draginje. Tako da film može da bude o svima nama, odnosno o svim ljudima koji se negde traže i osećaju se izgubljeno u današnjem svetu. Mi smo to gradili kao da pravimo film o sebi, a onda je to od nečeg našeg što je lično, postalo nešto što je univerzalno za sve”, kaže Gluščević.

Sam proces nastajanja filma trajao je šest godina, a započet je kad je Matija bio na trećoj godini Fakulteta dramskih umetnosti. On je još kao gimnazijalac i mladi pesnik odlučio da postane režiser ili glumac. Prve filmske korake napravio je na kampu “Interakcija” gde je najpre bio volonter, a onda i polaznik druge generacije Filmskog edukativnog centra. Pored Matije i producentkinja ovog filma, Čarna Vučinić, bivša je učesnica požeškog filmskog kampa.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed

Izbornik