izvor: Radio Požega
Izvor: Radio Požega

Upravljanje ambalažnim otpadom od sredstava za zaštitu bilja je tema kojoj će u narendom period udruženje Forca posvetiti punu pažnju. Ideja je da se u Požegi pokrene projekta u koji će biti uključeni svi akteri u lancu odgovornosti prilikom odlaganja ambalaže od pesticida. Zakonska regulative predviđa konkretne korake kojih se malo ko pridržava. Forca sada nastoji da stvori uslove da se posude u kojima su bila sredstva za zaštitu bilja odlažu na pravilan način, a ne da završavaju sa ostalim otpadom ili da budu spaljene, kaže Miroslav Tamburić iz Force.

“Odgovornost počinje, pre svega, od onog ko kupuje ta sredstva. To su prvi ljudi u tom lancu. Drugi u toj odgovornosti je onaj ko to prodaje, a onda onaj ko to proizvodi. Svi oni u zakonu imaju jasno propisane obaveze šta sa tim treba da se uradi. Odnosno, da onaj ko proda kod njega treba da se vrati ta ambalaža. Dakle, onaj ko je kupi pa iskoristio na njivi, dužan je da to tri puta propere i da onda tako tri puta propranu ambalažu vrati prodavcu. Onda prodavac to treba negde da skladišti, da se poveže sa drugim prodavcima i obavesti jednog od operatera. Imamo šest ili sedam operatera koji su zvanično dobili dozvolu da tretiraju taj otpad. Nakon toga operater treba da dođe, da pokupi otpad i da ga u skladu sa svojim procedurama uništi. Vrlo je jasno, ali gde sad tu zapinje? Čovek kad kupi ne zna šta će sa tim”, kaže Tamburić.

Poljoprivredne apoteke iako imaju obavezu prikupljanja takvog otpada to često ne rade jer nemaju gde da ga skladište. Ideja za narednu godinu je da se pronađu  lokacije u 5-6 sela gde će biti  postavljeni regionalni kontejneri za prikupljanje ambalaže, a onda će JKP sredinom godine sve to preručiti u centralni kontejner koji će, najverovatnije biti na ekonomiji Poljoprivredne škole, najavljuju iz Force. Odatle će ambalažni otpad od sredstava za zaštitu bilja preuzimati dežurni operater zadužen za te poslove. Paralelno sa obezbeđivanjem uslova za pravilno odlaganje, radiće se i na informisanju građana o značaju odgovornog postupanja i konkretnim koracima koje treba da ispoštuju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed

Izbornik