indonezija 4Po raznim istraživanjima, od polovine do dve trećine ispitanika tvrde da se u Srbiji prava radnika ne poštuju ni malo, ili se poštuju veoma malo. Na pitanje na čijoj strani je vlast, od 65 do 71 odsto ispitanika odgovorilo je da „vlast i država štite interese kapitalista“, a samo između osam i 17 odsto ispitanika smatra da se štite interesi radnika.

Radnici ćute i trpe iz straha da ne izgube posao i uvereni su da se ništa ne može učiniti. Tek kada na najbrutalnije načine budu otpušteni, skupe hrabrost da progovore o svom iskustvu i robovlasničkom odnosu poslodavaca.  To su učinile Ivana i dve Jelene koje su među desetinama otpuštenih radnika u nemačkoj kompaniji “Vorwerk“  u Čačku. S druge strane, lokalna vlast svakodnevne otkaze radnicima ne prepoznaje kao problem niti štiti interese svojih sugrađana.

O tome govorimo u novoj emisiji serijala “U fokusu“  koji  je deo projekta „Zajednički glas ZA slobodu medija“ koji realizuju udruženi lokalni mediji iz Čačka, Gornjeg Milanovca i Požege.

Izvor: Epicentar press

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed

Izbornik