Пожега – Први Интеракција фестивал кратког документарног филма свечано је завршен доделом награда и премијером филмова снимљених на овогодишњем Интеракција студентском филмском кампу у Биоскопу СКЦ Пожега, синоћ 23. августа пред пожешком публиком.

Награду за најбољи филм фестивала добиле су редитељке Уршка Ђукић из Словеније и Éмилие Пигеард из Француске за филм Бакин сексуални живот

Од изабраних петнаест филмова у такмичарском програму, трочлани међународни жири, састављен од истакнутих филмских професионалаца који су постигли запажене резултате у пољу документарног филма, на међународном нивоу – Ива Радивојевић (Србија/САД), Павел Можар (Немачка) и Владимир Перовић (Србија), изабрао је добитника Награде за најбољи филм Фестивала уз следеће образложење:

„Ангажован, смео, провокативан, изузетно маштовит, беспрекорно прожима различите елементе експресије. Изванредно израђена анимација из контрапунтка до бруталног сведочења, отвара мрачни абис историјских димензија. Балансирајући тежину теме са чињеницама изговореним од стране наратора и трагикомичним језиком анимације, филм ствара нови простор у коме искуство ове вишевековне приче, постаје блиско и свепрожимајуће. Изванредна комбинација ових елемената дотиче наше тело и ум. Просто предивно!“
Награду коредитељки Уршки Ђукић је уручила представница Сирогојно Компани која је спонзор ове награде, а поред новчаног износа награда подразумева и уметнички рад вајара Марка Црнобрње. Добитница награде, захвалила се на награди, на изузетном образложењу жирија, и топлом пријему од стране публике.

На основу гласова публике и Жирија публике додељена је и Награда публике филму „Мој теча Тудор“, побенику Берлинског фестивала 2021, а који је режирала молдавска редитељка Олгиа Луцовницнова.

Такође, на свечаној церемонији затварања фестивала, приказана су три кратка документарна филма настала на овогодишњем Студентском филмском кампу – Интеракција.

Учесници 17. Кампа Интеракција су протеклих дана, у Ужицу, Чачку и Пожеги снимали кратке документарце уз менторство израелског редитеља Ефима Грабоја.

Екипа у Чачку, на челу младим редитељем Јованом Допуђом из Србије, снимила је филмРајкова срећа” о Чачанину Рајку који покушава да опстане у свом граду, док настоји да пронађе и жену за себе. Ужичка екипа, коју предводи редитељ Абрахам Ескобедо Салас из Мескика, пронашла је инспирацију за филм упознавши фотографа Милоша Цветковића Цвеклу и снимила филм под називом „Јесења соната”, док је пожешка екипа на челу са редитељком Јованом Аврамовић у филму „Долазак кући“ имала за тему интроспективно путовање ове младе редитељке по повратку у свој родни град у коме настоји да пронађе делиће протеклих времена.

Исти програм филмова вечерас очекује и београдску публику у Дворани културног центра Београда у 21.00.

У оквиру овогодишњег програма Интеракција 2022 (Камп, Радионица и Фестивал) угостили смо 45 учесника из 25 земаља: Аргентина, Белгија, Бразил, Пољска, Израел, Холандија, Шпанија, Велика Британија, Хонг Конг, Индија, Литванија, Немачка, Словачка, Швајцарска, Канада, Чешка, Естонија, Словенија, Француска, Јужна Африка, Молдавија, Данска, Мексико, Куба и Србија.

Поред Кампа (8 – 24. август) и Фестивала, од 17. до 24. августа у Пожеги је одржана Интеракција: Радионица документарног филма, на којој је учествовало 26 изабраних младих документариста из Немачке, Словачке, Индије, Бразила, Литваније, Естоније, Аргентине, Пољске, Мексика, Велике Британије, Словеније, Јужноафричке Републике, Белгије и Србије.  Њихови предавачи и тутуори били су афирмисани документаристи – Рада Шешић, Владимир Перовић и Марко Грба Синг.

Програм Интеракција 2022 организује НФЦ Филмарт уз подршку Владе Швајцарске, у оквиру пројекта Култура за демократију, који реализују Хартефакт фонд, као и уз подршку Министарства културе и информисања Србије, Филмског центра Србије, Града Чачка, Cinnamon Filmsa, Општине Пожега и других партнера и спонзора.

ФОТО: Драган Ђукић / interaction.doc

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed

Izbornik