Cena vode koju preduzeće „Rzav“ iz Arilja isporučuje od sledeće godine će biti povećana za 16,5 % i kubni metar vode koštaće 13,97 dinara. Ova odluka doneta je prošlog petka na sednici koordinacionog tela sistema „Rzav“, a primenjivaće se od 1. januara.
arilje.in
Direktor fabrike vode Zoran Barać kaže da će se ovim poskupljenjem izbeći dalji gubici preduzeća nastali povećanjem troškova proizvodnje. Realana cena da bi preduzeće, u situaciji značajnog povećanja troškova,  pozitivno poslovalo je 17 dinara po m3, pa ne isključuje još jedno povećane u prvoj polovini sledeće godine.
Sumirajući rezultate u 2022.godini Zoran  Barać kaže da je fabrika ostvarila predviđeni obim proizvodnje. Iako je postojala bojazan da će se ponoviti 2021. i da će u najsušnijim mesecima doći do restrikcije to se proteklog leta nije desilo. Ipak, preduzeće je u prvih devet meseci zabeležilo gubitak, što je posledica značajnog uvećanja troškova za električnu energiju i hemikalije koje se koriste u procesu proizvodnje vode.
Kiša koja je padala proteklih dana značajno je podigla vodostaj Rzava, a to je nakon sušnog perioda dobra vest za fabriku vode, kaže Barać. Trenutni protok na vodozahvatu je oko 6m3/s, a tokom vikenda je beležen proticaj i od 10 m3/s.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed

Izbornik