Златибор – Свечаном церемонијом у Културном центру на Златибору, која је одржана 28. августа завршен је 11. Међународни фестивал спортског филма.
Почетак церемоније затварања Фестивала био је посвећен добитницима признања за животно дело. Као и у четвртак, када су публику преплавиле снажне емоције спортских великана: Илије Јорге, Зорана Туте Живковића, Ђорђа Перишића, Александра Керковића и хероја спорта и живота – Драженка Митровића, ове вечери овогодишња екипа нових становника “куће славних” на Златибору је комплетирана.

Награду за животно дело примио је Хаџи Петар Божовић. Глумац који је остао упамћен као незаборавни Данило Живић у најбољој спортској ТВ серији у нашој земљи: “Више од игре” остварио је стотине улога у позоришту, на филму и телевизији, од којих су многе за сва времена, праве антологијске. Награду му је уручио председник Организационог  одбора Арсен Ђурић а уметник је побрао симпатије публике рецитовањем текста песме “Златиборе ко ти име даде“.

У наставку специјално признање уручено је КК Златибор који је остварио највећи успех у својој историји када је прошле сезоне освојио регионалну Аба 2 лигу, а уручене су награде најбољим остварењима са овогодишњег програма фестивала.

Четири посебна признања заслужили су филмови Леле, шта направисмо, радувај се Македонијо аутора Љубомира Ошкаковског, Медаље за Живот аутора Дејана Николића, као и филм Драгана Пејића Златна година ужичке кошарке. Посебно признање заслужио је Мухамед Бикић за филмове Шкија и Жељина стотка.

Награда за најбољи филм о моралним вредностима припала је Душану Моравецу из Словеније за филм “Партизаснко скијање– Церкно ‘45” у продукцији Радио-телевизије Словеније. редитеља Душана Моравеца који говори о партизанској зимској олимпијади у окупираној Европи током Другог светског рата.
Награда за најбољу фоографију, дизајн и иновативност освојио филм “Најлепши дан живота“ који ауторски потписују: Ивица Видановић и Александар Милетић. О историјском спортском успеху фудбалера “Црвене звезде”, освајању једине титуле европског шампиона.

Награда Динко Туцаковић за најбољу режију освојила је Наташа Шевић за филм “Немојте се љутити што сам заћутао за тренутак” у коме је главна личност прослављени кошаркашки тренер Жељко Обрадовић, представља учешће славног глумца и великог навијача Партизана, Богдана Диклића, што овом филму даје упечатљиву димензију која гледаоцима дуго остаје у сећању. Најбољи играни филм је прошлогодишњи шведски кандидат за “Оскара” – Тигрови, у режији Рони Сандхала.

Најбољи дугометражни документарни филм “СКОК”, у режији Ивице Видановића о о кошаркашици Наташи Ковачевић, која после саобраћајне несреће, коју је доживела, није дозволила да јој “потону све лађе”. Овај филм слави храброст и говори о вољи за животом једне вредне девојке која се непоколебљиво борила и – изборила за сопствено место под сунцем.

Најбољи средњометражни докукментарни филм на нашем Фестивалу је: “Пут празне шаке” у режији Милоша Тодоровића који говори о почецима и развоју каратеа у Црној Гори.

Најбољи кракометражни документарни филм на фестивалу је пакистанско остварење: “Анита скупљачица руку” у режији Мустафе Хусаина.

Победника XI међународног фестивала спортског филма на Златибору – Гранд Приџ освојио је играно-докумензтарни филм: “ГЛИГОРИЋЕВА МАР ДЕЛ ПЛАТА – КРАЉЕВА ИНДИЈСКА ВАРИЈАНТА” . Аутор је Огњен Ракчевић, а редитељ играних делова Милан Тодоровић.
Овај иновативни филм је део мултимедијалног докторског уметничког рада аутора, који је доцент на катедри за филмску и ТВ продукцију Факултета  драмских уметности у Београду.

Фестивал је завршен пројекцијом филма Златни дечко. За три дана програма приказана су укупно 43 документарна и играна филма о спорту . Чланови  жирија били су Душан Цицвара, Аријана Хелаћ Сарачевић и Оливер Пауновић а награђена остварења пласирала су се на највећи светски фестивал спортског филма који се у новембру одржава у Милану.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed

Izbornik