Лесковац – Удружење „Народни парламент“ из Лесковца, које је годинама посвећено омладинској политици, организује од 23-25. септембра у Ивањици, радионице са циљем осмишљавања главних праваца деловања будућих Локалних акционих планова (ЛАП) за младе из Ужица и Пожеге. Радионице ће имати и информативно-едукативни карактер јер ће се учесници ближе упознати са свим темама од важности за израду ЛАП-а за младе, као и са примерима добре праксе у креирању и имплементацији локалних омладинских политика.

Горан Митровић из удружења “Народни парламент” каже да већина локалних самоуправа у Србији има ЛАП за младе што није случај са Пожегом и Ужицем. Својим ангажовањем желе да и наша општина донесе овај стратешки документ тако што ће на његовој изради ангажовати све релевантне актере, укључујући и саме младе. Локални акциони планови се доносе најчешће на три или 4 године и садрже приоритете, циљеве и активности у области унапређења младих са подручја одређеног града или општине.

Закон о младима превидео је да јединице локалне самоуправе утврђују акционе планове за спровођење Националне стратегије за младе на својој територији, и у свом буџету обезбеђују средства за реализацију тих планова. Искуства са терена показује да се дешавају да ЛАП за младе често буде само дуг списак лепих жеља које у пракси нису остварљиве. Због тога Митровић наглашава да је неопходно да план буде реалан и у складу са потребама младих у одређеној средини. Његова реализација може делом да се финансира и од стране различитих донатора.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed

Izbornik