Пожега – Удружење „Палчица“ из Пожеге приводи крају пројекат подстицања деце из сеоских школа на размишљање, игру и изражавање креативности кроз упознавање са позоришном уметношћу. Захваљујући различитим донацијама успели су да током ове године обрадују представом „Зека лепотан“ децу из свих основних школа на сеоском подручју општине Пожега. Током пролећа глумачка трупа обишла је 8 издвојених одељења Основне школе „Емилија Остојић“, а од септембра су кренуле посету селима које покрива школа „Петар Лековић“. Тада је пројектом је било предвиђено још 7 села, али имајући у виду да су од ове школске године, након вишегодишње паузе, почела са радом издвојена одељења у Узићима и Годовику, у Палчици нису желели да та деца остану ускраћена па су дошли и до њих.

Почели су уз помоћ Фондације „Јелена Шантић”, а онда је пројекат „На крилима игре 2“ подржало и Министарства културе и информисања Републике Србије. Основцима од 1. до 4. разреда у појединим селима придружили су се и старији другари, али и деца из издвојених одељења пожешког вртића. Позоришна представа “Зека лепотан“ је тематиком и интерактивним приступом у потпуности прилагођена деци основношколског узраста, па их је мотивисала да се и сами укључе изводећи песме и одређене кореографије. За сву децу обезбеђени су и папирни материјали, погодни за манипулацију на том узрасту, за радионице на којима праве своје костиме, маске и лутке.

„Финансије су биле ограничавајући фактор да једним пројектом покријемо све планиране активности, па је било неопходно више донатора како би свој план спровели у дело и дошли до сваког села“, кажу у Удружењу „Палчица“. Ипак, захваљујући подршци Општине Пожега, кроз пројекат „Од папира до костима“ успели су да пре два дана на излет, пут Ужица поведу групу деце из три издвојена одељења. Малишани из Пилатовића, Горобиља и Рогу имали су прилику да виде како изгледа право позориште. У Народном позоришту у Ужицу одгледали су представу рађену по мотивима Х.К. Андерсена „Славуј и кинески цар“, која је приказана у оквиру ревије представа за децу „Октобарске чаролије“. Посета Ужицу била је прилика и да се прошета поред Ђетиње, чује прича о првој хидроцентрали у Европи и обиђе Народни музеј.

Повратне реакције и деце и учитеља на све спроведене активности биле су одличне, па се из Удружења „Палчица“ надају да ће и током наредне године успети да обезбеде подршку за пројекте усмерене на децу.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed

Izbornik