Agenciji za zaštitu životne sredine, kao nosilac realizacije projekta IPA 2020 “Dalje unapređenje sistema monitoringa kvaliteta vazduha u Republici Srbiji“, najvaila je postavljanje merne stanice za kontrolu kvaliteta vazduha u Požegi, ali tačno vreme postavljanja stanice još uvek nije objavljeno.

U cilju realizacije ovog plana, Odeljenje za urbanizam, građevinarstvo, stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine u Požegi je predložilo 7 potencijalnih lokacija u gradskom području: komunalna zona uz crkvu „Sv.Tri Jerarha“, kompleksi sva tri objekta dečjeg vrtića u gradu, park šuma „Borjak“, centar grada i naselje Milovića Livade. Nakon obilaska svih lokacija i sagledavanja uslova utvrđeno da je najoptimalnija lokacija u okviru kompleksa dečijeg vrtića “Pčelica“ u  III rejonu, navodi Radio Požega.

U skladu sa Memorandumom o razumevanju koji je Opština Požega potpisala sa Agencijom za zaštitu životne sredine, parcela na kojoj će biti postavljena merna stanica biće ustupljena Agenciji na korišćenje u narednih 20 godina, dok se Opština Požega obavezala da će na odabranoj parceli obezbediti tehničke uslove i potrebnu dokumentaciju za priključenje montažnog objekta, dok će mesečne troškove utrošene električne energije izmirivati Agencija.

Podsetimo da je kvalitet vazduha u Požegi izuzetno lošeg kvaliteta posebno u grejnoj sezoni, kada nivo PM 10 i PM 2.5 dolazi do nivoa tokom kog se ne preporučuje boravak napolju.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed

Izbornik