Opština Požega odustala je od realizacije projekta koji je trebalo da se finansira kroz program Evropske unije za lokalni razvoj, EU PRO Plus. Projekat kojim su konkruisali opštine Požega i Turistička organizacija podrazumevao je rekonstrukciju, revitalizaciju i sanacija kompleksa Savinac.

Izvor: TOP
Izvor: TOP

U planu su bilu parkovski radovi (staze, osvetljenje, dečje klupe i rasveta) kao i rekonstrukcija postojećih objekata koji su ruinirani. Iako je za te namene iz Evropske unije opredeljeno 210 000 evra, kako bi izletište Savinac oživelo, ugovor će morati da bude raskinut.

Na prve dve javne nabavke za izbor izvođača radova nije se niko javio, da bi ponude koje su nakon toga stigle bile nerealno visoke smatra predsednik opštine Požega Đorđe Nikitović. Opština je bila spremna da odvoji nedostajući deo sredstava za radove na Savincu, ali nova računica nije opravdana zbog čega se odustalo od realizacije projekta na ovaj načina.

“Mi smo planirali da na tih preko 20 miliona što bismo dobili od Evropske unije dodamo iz našeg budžeta još nekoliko miliona do trideset miliona. Po projektu to bi moglo sve lepo da se napravi i to je zaista ta vrednost. Na poslednjoj javnoj nabavci imali smo dva ponuđača, mislim da je prva ponuda bila 54 miliona, druga 56 miliona. Važno je da građani znaju da je to zaista apsurdno. Za taj novac može da se napravi mnogo toga što nije bilo obuhvaćeno projektom, a mi smo vezani pojektom jer smo za taj projekat dobili novčana sredstva. Mi smo odlučili da u ovom trenutku odustanemo od tog projekta jer je zaista velika cifra i tih 200 hiljada što smo trebali da dobijemo od EU fonda biće vraćeno. Biće raskinut ugovor upravo iz razloga što opština ima novca da doda tih 30 miliona, ali smatramo da je to po bilo kom osnovu previše i da ceo taj projekta ne vredi taj iznos”, kaže Nikitović za Radio Požega.

Pored toga što je Savinac bio omiljeno izletište Požežana, ovo je ujedno i park prirode – stabla hrasta lužnjaka. Upravo iz tog razloga predviđena je zaštita i orezivanje ovih stabala u cilju što boljeg očuvanja ovog zaštićenog prirodnog dobra a istovremeno je planirana sadnja novih sadnica visokog i niskog ukrasnog rastinja.
Podsećamo da je u planu bila prenamena i renoviranje postojećih objekata, a pored manifestacija na ovom prostoru u planu je bilo održavanje seminara jer je unutar objekata planirana i multinamenska sala sa oko 40 sedećih mesta, navodi se na sajtu Turističke organizacije Požega.
Ipak, od projekta se odustalo zbog previsokih ponuda kako se navodi iz vrha Opštine Požega, a da li će i ovaj projekat ostati zaboravljen videćemo u narednim godinama.
Izvor: TOP
Izvor: TOP

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed

Izbornik