Пожега – У оквиру пројекта „Знањем до посла“ јуче је у просторијама Форце отворен “Job info centar Požega“. Намера је да овај центар убудуће пружа помоћи ђацима, студентима и незапосленима у развоју оних знања и вештина које ће им бити од значаја при запошљавању, док ће послодавцима између осталог пружити стручну помоћ у регрутацији и селекцији кандидата. Свечаности поводом отварања „Job info centra“ присуствовали су представници пожешких средњих школа са заинтересованим ученицима, представници локалне самоуправе као и неки од привредника. Горана Ђукић из Форце истакао да је ово осмогодишњи партнерски пројекат Владе Швајцарске и Владе Србије који за циљ има стварање предуслова за брже запошљавање младих.

Једна од главних улога овог центра је да буде веза између разних других организација и институција на локалу које имају за циљ оснаживање младих, а првенствено веза између школе и привреде. Милена Јанковић, заменица директора програма “Знањем до посла”, каже да су 2016. године  кренули скромно, а да данас покривају 12 округа. Пожега је тек од недавно у овом програму али се нада да резултати неће изостати. До сада је преко 20 000 младих у Србији обухваћено различитим услугама каријерног вођења и саветовања. Од тога је 1700 прошло обуке за радна места у компанијама, а преко 70% тих младих се и запослило.

Кроз овај пројекат до сада су се углавном тражили послови на нивоу квалификација средње школе из металског сектора, каже Милена Јанковић. Досадашње искуство је показало да постоји довољан број радних места, али не и адекватно интересовање младих за њих.


Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Fill out this field
Fill out this field
Molimo vas da unesete valjanu adresu e-pošte.
You need to agree with the terms to proceed

Izbornik